Kawowa rozkosz z delikatną pianką i chrupiącymi lodami

Kawowa rozkosz z delikatną pianką i chrupiącymi lodami

KawowaRozkosz d
Przepis na 4 porcje.

Składniki:

  • 4 gałki lodów waniliowych
  • 1 paczka herbatników (ok. 8 szt.)
  • 1/2 szkl. mleka UHT gostyńskiego 2%
  • 3/4 szkl. śmietany kremówki gostyńskiej 30%
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki kawy mielonej
  • 1 łyżka kakao

Przygotowanie:

Zimną śmietankę ubić na sztywno przy pomocy miksera, na koniec dodać cukier puder i szybko wymieszać. Kawę zaparzyć w szklance wody, a następnie pozbyć się fusów. Przygotować 4 szklanki. Lody delikatnie wymieszać z mlekiem, które następnie należy przełożyć do szklanek. Posypać warstwą pokruszonych herbatników, a następnie opruszyć delikatnie warstwą kakao. Przykryć warstwą bitej śmietany i ponownie posypać kakao. Delikatnie wlać przestudzoną kawę do szklanek. Wierzch zwieńczyć warstwą bitej śmietany i ozdobić kakao.

Autor: Zabawa smakiem