Składniki:
• 400 g mąki pszennej
• 170 g Masła gostyńskiego extra
• 200 g cukru (lub mniej)
• 4 jajka
• 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 100 g wiórków kokosowych
• 200 ml mleka kokosowego (+ odlać z puszki 125ml)
• 100 ml Mleka zagęszczonego słodzonego gostyńskiego (+ odlać z puszki 125ml)
• 4 jabłka
• sok z 1 cytryny + 250 ml wody
Do posypania:
• 85 g cukru pudru, wiórki kokosowe
Przygotowanie:
• Jabłka obrać i pokroić na grube plastry wzdłuż ogryzka. Wypukłą stronę kawałków jabłka – ponacinać ostrym nożem do 3/4 głębokości. Każdy kawałek dobrze zanurzyć w wodzie z cytryną.
• Masło z cukrem utrzeć na biały puch. Stopniowo, dodawać po jednym jajku.
• Na najniższych obrotach miksera, powoli dodawać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i wiórki kokosowe na zmianę z mlekiem kokosowym i zagęszczonym słodzonym (odlać z puszek po 125ml zostaną wykorzystane po upieczeniu ciasta).
• Tortownicę 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, wyrównać i poukładać odsączone jabłka (stroną wypukłą ku górze).
• Piec ciasto w 175°C przez 50 minut. Wyjąć i odczekać 5 minut.
• Po tym czasie ponakłuwać ciasto patyczkiem i posmarować całym odlanym mlekiem zagęszczonym słodzonym. Poczekać, aż mleko wsiąknie, ciasto pozostawić do całkowitego wystudzenia.
• Odlane mleko kokosowe zmiksować z cukrem pudrem do uzyskania gęstawej, błyszczącej polewy. Posmarować nią wierzch i boki ciasta, posypać wiórkami kokosowymi.
Autor: Na To Mam Ochotę