Mazurek czekoladowo-miętowy

Mazurek czekoladowo-miętowy

 

Mazurek czekoladowo miętowy

Mazurek na stole być musi, bez mazurka tak jak bez pisanek nie ma świąt.

Ciasto:

  • 180 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 50 g Masła gostyńskiego ekstra
  • 1 jajko

Masa czekoladowa:

  • 1/2 puszki Mleka zagęszczonego słodzonego gostyńskiego
  • 1 i 1/2 szklanki posiekanej czekolady gorzkiej (około 20 dag)

Dodatkowo:

  • czekoladowo-miętowe pastylki

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, dodać pokrojone w kostkę masło i jajko, zagnieść gładkie ciasto, które schłodzić około 30 minut.
  • Okrągłą formę do tarty około 25 cm średnicy wysmarować masłem i wysypać mąką, następnie na dnie wyłożyć 3/4 całego schłodzonego ciasta, z reszty zrobić kuleczki, którymi należy obłożyć brzeg mazurka. Na cieście położyć papier do pieczenia i wysypać na nim fasolę.
  • Piec w temp. 180 stopni około 20 minut.
  • Po upieczeniu wystudzić, zdjąć papier z fasolą.
  • Do miski wsypać posiekaną czekoladę, dolać mleko i ustawić miskę na garnku z gotującą się wodą i rozpuścić, dodać szczyptę soli morskiej i przestudzić.
  • Kiedy masa czekoladowa przestygnie, wylać ją na wystudzony spód mazurka i od razu posypać pokrojonymi w kostkę pastylkami miętowymi, odstawić do lodówki do zastygnięcia.
  • Po zastygnięciu polewy dowolnie ozdobić.