Mazurek mleczno-czekoladowy z bakaliami

Mazurek mleczno-czekoladowy z bakaliami

 

Mazurek mleczno czekoladowy z bakaliami

Ciasto kruche:
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 i 1/3 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanka cukru pudru
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 200 g Masła gostyńskiego ekstra
  • łyżka smalcu
  • jajko
  • łyżka kwaśnej śmietany

Masa mleczno-czekoladowa:

  • 1/2 szklanka Mleka UHT gostyńskiego 3,2%
  • 1/2 szklanka cukru
  • 1 i 1/3 szklanka mleka w proszku (nie granulowanego)
  • 140 g Masła gostyńskiego ekstra
  • 1/3 szklanki drobno pokruszonych herbatników
  • kilka suszonych daktyli
  • 50 g płatków migdałowych
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki siekanych orzechów włoskich
  • 2/3 gorzkiej czekolady 70%

Do ozdoby:

  • czekoladowe jajeczka
  • płatki migdałowe
  • kolorowe kandyzowane skórki
  • zielone wiórki kokosowe

Przygotowanie:

Ciasto kruche
Wszystkie suche składniki posiekać z masłem i smalcem. Dodać jajko i śmietanę, szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. 2/3 ciasta rozwałkować na wielkość blaszki 30×18 cm. Z reszty ciasta uformować cienki wałeczek, zrobić rant. Spód ciasta nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut. Ostudzić.
Masa mleczno-orzechowa
Mleko, cukier i masło przełożyć do garnuszka, podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Do gorącej masy dodać pokruszoną gorzką czekoladę, mieszać do rozpuszczenia. Wsypać mleko w proszku i zmiksować. Na koniec dodać drobno pokruszone ciastka i bakalie, wymieszać. Masę wylać na wystudzony spód mazurka. Udekorować bakaliami i czekoladowymi jajeczkami. Ciasto odstawić do lodówki do zastygnięcia.