Ciasto migdałowe:
- 200 g mąki
- 50 g mielonych migdałów
- 100 g Masła gostyńskiego ekstra
- 40 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- białko do przyklejenia brzegu ciasta
Krem:
- 400 g serka mascarpone
- 180 g Śmietanki 30% UHT gostyńskiej
- 50 g białej czekolady
- 3 łyżki cukru fiołkowego
Dodatkowo:
- 4-5 łyżek konfitury z płatków fiołków
- płatki migdałowe
- zielony cukier kryształ
- karmelizowane fiołki
Przygotowanie:
Wykonanie ciasta:
Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.
Na kartce papieru narysować wzór jajka o rozmiarach 22 cm na 28 cm. Gotowy wzór wyciąć.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm, przyłożyć do niego wcześniej przygotowany wzór i wyciąć kształt jajka. Z pozostałego ciasta uformować niewielkie kulki. Brzeg ciasta posmarować białkiem i przykleić do niego kulki.
Ciasto ponakłuwać widelcem, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200C i piec około 15 – 20 minut. Wyjąć i ostudzić.
Wykonanie kremu:
Śmietankę przelać do niewielkiego rondelka, dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści. Krem czekoladowy odstawić do lodówki, do schłodzenia. Krem czekoladowy, serek mascarpone oraz cukier fiołkowy umieścić w misie miksera, ubić na gęstą masę.
Wykonanie mazurka:
Migdałowy spód posmarować konfiturą fiołkową. Na konfiturę wyłożyć masę śmietankową. Brzegi ozdobić płatkami migdałowymi. Wierzch mazurka ozdobić zielonym cukrem oraz karmelizowanymi fiołkami.
Autor: Kulinarne pomyłki