Mini serniczki na zimno czekoladowo-miętowe

Mini serniczki na zimno czekoladowo-miętowe

serniczki zimno d

Przepis na 15 sztuk.

Składniki:

  • 400g serka twarogowego naturalnego
  • 250ml śmietanki UHT 30% tłuszczu + kakao
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2,5 łyżki syropu miętowego
  • garść świeżej mięty
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki wody
  • 15 biszkoptów

Dekoracja:

  • Gorzka/mleczna czekolada
    lub
  • wiórki waflowe

Przygotowanie:

  • Biszkopty wkładamy do zagłębień foremki do muffinek. Najlepiej będzie, jeśli uda nam się kupić biszkopty wielkości dna foremki, wtedy nie trzeba będzie ich przycinać albo kruszyć.
  • Do małej miseczki wlewamy wodę i posypujemy ją żelatyną. Odstawiamy na ok. 10 minut. W tym czasie żelatyna napęcznieje.
  • W kąpieli wodnej rozpuszczamy żelatynę (w garnku podgrzewamy wodę, do środka wstawiamy miseczkę z żelatyną i mieszamy, dopóki się nie rozpuści). Następnie do miseczki z żelatyną dodajemy trochę naturalnego serka i mieszamy trzepaczką. Powstanie nam gładki płyn.
  • Miętę drobno siekamy.
  • Czekoladową śmietankę ubijamy na sztywno. Mieszając, dodajemy rozpuszczoną żelatynę, a pozostały serek, syrop miętowy, miętę i cukier, mieszamy.
  • Masę serową przekładamy do zagłębień w formie. Wstawiamy do lodówki i chłodzimy ok. 1-1,5 godziny.
  • Gdy mini serniczki stężeją, wyjmujemy je z formy i przyozdabiamy posiekaną czekoladą lub wiórkami waflowymi.

Smacznego!