Przepis na 15 sztuk.
Składniki:
- 400g serka twarogowego naturalnego
- 250ml śmietanki UHT 30% tłuszczu + kakao
- 3 łyżki cukru pudru
- 2,5 łyżki syropu miętowego
- garść świeżej mięty
- 3 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki wody
- 15 biszkoptów
Dekoracja:
- Gorzka/mleczna czekolada
lub - wiórki waflowe
Przygotowanie:
- Biszkopty wkładamy do zagłębień foremki do muffinek. Najlepiej będzie, jeśli uda nam się kupić biszkopty wielkości dna foremki, wtedy nie trzeba będzie ich przycinać albo kruszyć.
- Do małej miseczki wlewamy wodę i posypujemy ją żelatyną. Odstawiamy na ok. 10 minut. W tym czasie żelatyna napęcznieje.
- W kąpieli wodnej rozpuszczamy żelatynę (w garnku podgrzewamy wodę, do środka wstawiamy miseczkę z żelatyną i mieszamy, dopóki się nie rozpuści). Następnie do miseczki z żelatyną dodajemy trochę naturalnego serka i mieszamy trzepaczką. Powstanie nam gładki płyn.
- Miętę drobno siekamy.
- Czekoladową śmietankę ubijamy na sztywno. Mieszając, dodajemy rozpuszczoną żelatynę, a pozostały serek, syrop miętowy, miętę i cukier, mieszamy.
- Masę serową przekładamy do zagłębień w formie. Wstawiamy do lodówki i chłodzimy ok. 1-1,5 godziny.
- Gdy mini serniczki stężeją, wyjmujemy je z formy i przyozdabiamy posiekaną czekoladą lub wiórkami waflowymi.
Smacznego!
Autor: Pani Smaczna