Składniki:
Omlety:
- 4 jajka
- 250 ml śmietanki UHT 30% tłuszczu + kakao
- 150-160 g mąki
- 1,5 łyżki cukru
- szczypta soli
- łyżeczka masła extra SM w Gostyniu
Sos wiśniowy:
- 500 g wiśni
- 6 łyżeczek galaretki wiśniowej
- łyżka cukru
- pół łyżeczki mąki kukurydzianej
Przygotowanie:
- Sos wiśniowy
- Wiśnie drylujemy i przekładamy do garnuszka.
- Podgrzewamy, posypujemy je mąką i dodajemy cukier.
- Energicznie mieszamy, aby nie powstały z mąki grudki.
- Do ciepłych wiśni dodajemy galaretkę. Gdy wystygnie, odstawiamy do lodówki.
Omlety:
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy sztywną pianę.
- Śmietankę również ubijamy na sztywno i do już ubitej dodajemy żółtka, cukier oraz szczyptę soli. Mieszamy.
- Do śmietanki przekładamy białka, posypujemy mąką i delikatnie mieszamy.
- Patelnię smarujemy masłem i rozgrzewamy. Omlety smażymy z obu stron.
- Ciepłe polewamy sosem z wiśniami i podajemy.
Smacznego!
Autor: Pani Smaczna