Pistacjowe Cappuccino z Białą Czekoladą i Mlekiem Zagęszczonym

Pistacjowe Cappuccino z Białą Czekoladą i Mlekiem Zagęszczonym

Składniki:

  • 250 ml ulubionej czarnej kawy (u mnie to kawa sypana z ekspresu)
  • 80 ml Mleka gostyńskiego UHT 2% lub Śmietana kremowa gostyńska UHT 30%
  • 1 łyżeczka kremu pistacjowego z białą czekoladą (przepis poniżej*)
  • 1-2 łyżeczki Mleka zagęszczonego słodzonego gostyńskiego
  • starte pistacje do dekoracji

Przygotowanie:

Do ulubionej czarnej kawy wmieszać łyżeczkę kremu pistacjowego. Dobrze schłodzone mleko spienić przy użyciu spieniacza na gęstą piankę. Mleczną piankę (lub śmietanę kremówkę) przełożyć na wierzch kawy. Polać mlekiem zagęszczonym i posypać startymi pistacjami. Podawać od razu.

*Krem pistacjowy

Składniki:

  • 300 g pistacji bez soli
  • 50 g białej czekolady
  • 2 łyżki Mleka zagęszczonego słodzonego gostyńskiego
  • sól

Przygotowanie:

  • Pistacje pozbawić łupinek i umieścić w misie blendera. Zmielić na sypką masę. Odstawić na 5 min.
  • Po tym czasie ponownie blendować orzeszki do uzyskania płynnej konsystencji (czyli puszczenia tłuszczu).
  • Dodać roztopioną w kąpieli wodnej lekko ciepłą białą czekoladę i mleko zagęszczone. Zmiksować.
  • Dodać odrobinę soli do smaku. Wymieszać. Przechowywać w szczelnym słoiczku w lodówce.

Autor: Na To Mam Ochotę