Sernik z popcornem

Sernik z popcornem

143839965 451208626015969 5343945937911641148 o

Składniki:

  • 1kg twarogu sernikowego
  • 9 jaj
  • 150g margaryny do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kajmak masa krówkowa Spółdzielnia Mleczarska w Gostyniu
  • popcorn

Wykonanie: 

Oddzielić białka od żółtek. Margarynę stopić i schłodzić. Żółtka utrzeć z cukrem, a następnie dodać ser i powoli wymieszać. Do masy serowej powoli dodawać margarynę stale mieszając. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać je do masy serowej, potem mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Blachę do ciasta wysmarować margaryną i posypać mąką. Wylać na nią masę serową. Piec w temp. 170°C przez około godzinę. Wystudzone ciasto posmarować kajmakiem i posypać popcornem. Smacznego.