Składniki:
Ciasto:
- 4 jajka L
- 200 g drobnego cukru
- 200 g miękkiego Masła gostyńskiego ekstra
- 200 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 nasiona kardamonu, obrane i zmielone
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
Masa rabarbarowa:
- 3 łodygi rabarbaru, obrane i pokrojone na 3 cm kawałki
- sok z połowy pomarańczy
- 2 łyżki brązowego cukru
Masa serowa:
- 300 g zmielonego sera na sernik
- 150 g Śmietany 30% UHT gostyńskiej
- 1 łyżka cukru pudru
- skórka otarta z połowy pomarańczy
Krem maślany:
- 200 g miękkiego Masła gostyńskiego ekstra
- 3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 łyżka Mleka gostyńskiego 3,2% UHT
Przygotowanie:
• Nagrzej piekarnik do 190°C.
• 2 formy o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia.
• W misce ubij jajka z cukrem i masłem.
• Dodaj mąkę i proszek i zmiksuj.
• Dodaj sól, kardamon i łyżkę jogurtu i ponownie zmiksuj.
• Przełóż ciasto do foremek, wyrównaj.
• Włóż ciasta do piekarnika i piecz przez 25 min.
• Wbij patyczek w środek ciasta i sprawdź, czy jest suchy. Jeśli tak, wyjmij foremki i pozostaw do ostudzenia. Możesz zdjąć obręcz po 10 minutach.
• Kiedy spody będą wystudzone, przetnij je na pół.
• W międzyczasie przygotuj rabarbar.
• Do rondla włóż rabarbar, wlej sok z pomarańczy i cukier.
• Zagotuj. Nie mieszaj zbyt mocno. Niech rabarbar rozpadnie się delikatnie, ale tak, by nadal były widoczne kawałki. Nie chodzi tu o mus.
• Pozostaw do ostudzenia.
• Biały ser przełóż do miski, dodaj śmietankę i ubijaj do czasu, aż wszystko się połączy, a krem nie będzie za rzadki.
• Dodaj cukier, skórkę i delikatnie ubij.
• Włóż do lodówki.
• Złóż tort. Na pierwszy blat wyłóż część masy serowej. Na niej wyłóż część rabarbaru.
• Połóż kolejny blat i powtórz wszystko. Na trzecim blacie również.
• Połóż ostatni blat i przełóż tort do lodówki na min. 30 minut. To pozwoli łatwiej udekorować tort z wierzchu.
• Przygotuj ostatni krem.
• Przełóż masło do miski, dodaj przesiany cukier puder, mleko i wanilię. Zmiksuj całość do uzyskania gładkiego kremu.
• Udekoruj boki i wierzch tortu maślanym kremem.
• Ponownie schłodź.
• Udekoruj truskawkami.
Smacznego!
Autor: Cake me