Tort śmietanowo-czekoladowy

Tort śmietanowo-czekoladowy

tort smietanowo d

Składniki:
Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki kakao
  • tłuszcz do formy

Krem:

  • 750ml śmietanki UHT 30% tłuszczu + kakao
  • 1 słoik dżemu wiśniowego

Poncz:

  • 1/2 szkl. przegotowanej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki spirytusu

Dodatkowo:

  • 3 łyżki mielonych orzechów laskowych
  • wiśnie kandyzowane

Przygotowanie:
Biszkopt:

  • Białka oddzielić od żółtek.
  • Z białek ubić pianę z cukrem na sztywno.
  • Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając i dodając mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
  • Delikatnie wymieszać.
  • Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy, włożyć do piekarnika, piec ok. 35 minut w 175 stopniach.
  • Upieczone i ostudzone ciasto, przekroić na 3 krążki.

Poncz:

  • Składniki ponczu połączyć, wymieszać.

Krem:

  • Dobrze schłodzoną śmietanę czekoladową ubić na sztywno.

Przełożenie tortu:

  • Krążki ciasta nasączyć ponczem.
  • Pierwszy i drugi krążek posmarować dżemem wiśniowym i kremem czekoladowym.
  • Przykryć ostatnim krążkiem ciasta.
  • Wierzch i boki tortu posmarować kremem śmietanowo-czekoladowym.
  • Boki tortu obsypać orzechami laskowymi.
  • Tort udekorować kleksami kremu czekoladowego i wiśniami kandyzowanymi.

Smacznego!