Składniki:
Warstwa pomarańczowo-dyniowa
- 2 soczyste pomarańcze
- 1 mały kawałek (stanowiący objętość 1/2 wielkości 1 pomarańczy)
- szczypta kardamonu
- szczypta imbiru
- kilka goździków
- 150 ml wody
- *1 łyżeczka miodu, jeśli pomarańcze są kwaśne
Całość rozgotowujemy a następnie blendujemy na gładko. Konsystencją ma przypominać puree owocowe.
Warstwa z gorzkiej czekolady z kawą zbożową:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1/3 tabliczki mlecznej czekolady
- 200 ml Śmietanki kremowej gostyńskiej UHT 30%
- 100 ml Mleka gostyńskiego UHT 3,2 %
- 2 saszetki kawy zbożowej
- szczypta cynamonu
Kawę zaparzamy w śmietance i mleku. Odstawiamy na kilka godzin. Ponownie zagotowujemy i zalewamy połamaną drobno czekoladą. Otrzymamy czekoladową kawę.
Warstwa mleczna z kawą:
- 1 czubata łyżeczka kawy zbożowej
- 200 ml Mleka gostyńskiego UHT 3,2 %
- 50 gr mlecznej czekolady
Kawę zalewamy gorącym mlekiem i od razu zalewamy czekoladę. Mieszamy. Otrzymamy delikatną, półpłynną czekoladową kawę.
Na warstwę szklaneczek wykładamy warstwę pomarańczową, następnie gorącą czekoladową i mleczną. Szklaneczki oprószamy kakao.
Autor: Kuchnia Marlenity