Składniki (na 10 skorupek):
- 10 skorupek jajek
- czerwony barwnik spożywczy
- kilka łyżeczek soli
- kilka łyżeczek oleju
- 150 g gorzkiej czekolady
- 100 g Masła gostyńskiego ekstra
- 30 g kakao
- 100 g mąki
- 3 jajka
- 70 g cukru
Przygotowanie:
- Do szklanki wlać zimną wodę (3/4 szklanki, dodać łyżeczkę czerwonego barwnika). Wymieszać, żeby barwnik się rozprowadził. Włożyć jajko, tak aby było całe zanurzone i trzymać tak kilka minut, do otrzymania pożądanego koloru.
- Po zafarbowaniu jajka położyć na ręczniku papierowym i pozostawić do wyschnięcia. Następnie w każdym jajku z bardziej zaokrąglonej strony zrobić niewielki otwór (najlepiej nożem z ostrą końcówką)
- Za pomocą wykałaczki wylać jajka ze skorupek. Skorupki opłukać pod bieżącą wodą i napełnić wodą. Włożyć do garnka i zalać wodą, dodając kilka łyżeczek soli. Gotować około 2-3 minuty. Skorupki wystudzić i osuszyć.
- Do skorupek wlewać po łyżeczce oleju, potrząsać tak, by rozprowadził się po całym wnętrzu skorupek. Nadmiar oleju zlać.
- W kąpieli wodnej rozpuścić połamaną czekoladę i masło. Wymieszać i przestudzić.
- W drugiej misce, jajka (można użyć tych ze skorupek, tylko najpierw należy przesączyć je przez sitko, aby pozbyć się skorupek) wymieszać z cukrem i solą, następnie dodać mąkę i kakao. Na koniec połączyć z czekoladą.
- Ciasto przełożyć do szprycy lub worka cukierniczego z końcówką do nadziewania. Skorupki napełniać ciastem do ¾ wysokości, bo ciasto rośnie.
- Jajka umieścić w formie do muffinek, obtaczając je folią aluminiową, tak aby się nie przewracały.
- Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut i wystudzić.
Autor: Pamiętnik łasucha