Wielkanocne jaja

Wielkanocne jaja

 

Wielkanocne jaja

Składniki (na 10 skorupek):

  • 10 skorupek jajek
  • czerwony barwnik spożywczy
  • kilka łyżeczek soli
  • kilka łyżeczek oleju
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 100 g Masła gostyńskiego ekstra
  • 30 g kakao
  • 100 g mąki
  • 3 jajka
  • 70 g cukru

Przygotowanie:

  • Do szklanki wlać zimną wodę (3/4 szklanki, dodać łyżeczkę czerwonego barwnika). Wymieszać, żeby barwnik się rozprowadził. Włożyć jajko, tak aby było całe zanurzone i trzymać tak kilka minut, do otrzymania pożądanego koloru.
  • Po zafarbowaniu jajka położyć na ręczniku papierowym i pozostawić do wyschnięcia. Następnie w każdym jajku z bardziej zaokrąglonej strony zrobić niewielki otwór (najlepiej nożem z ostrą końcówką)
  • Za pomocą wykałaczki wylać jajka ze skorupek. Skorupki opłukać pod bieżącą wodą i napełnić wodą. Włożyć do garnka i zalać wodą, dodając kilka łyżeczek soli. Gotować około 2-3 minuty. Skorupki wystudzić i osuszyć.
  • Do skorupek wlewać po łyżeczce oleju, potrząsać tak, by rozprowadził się po całym wnętrzu skorupek. Nadmiar oleju zlać.
  • W kąpieli wodnej rozpuścić połamaną czekoladę i masło. Wymieszać i przestudzić.
  • W drugiej misce, jajka (można użyć tych ze skorupek, tylko najpierw należy przesączyć je przez sitko, aby pozbyć się skorupek) wymieszać z cukrem i solą, następnie dodać mąkę i kakao. Na koniec połączyć z czekoladą.
  • Ciasto przełożyć do szprycy lub worka cukierniczego z końcówką do nadziewania. Skorupki napełniać ciastem do ¾ wysokości, bo ciasto rośnie.
  • Jajka umieścić w formie do muffinek, obtaczając je folią aluminiową, tak aby się nie przewracały.
  • Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut i wystudzić.