Placek teściowej

Placek teściowej

przepisd5

Biszkopt
– 8 jajek
– 3 łyżki kakao
– 1 ½ szklanki cukru
– 2/3 szklanki mąki
– 1/3 mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie: ubić białka z cukrem, dodać żółtka, mąkę, kakao i proszek do pieczenia i upiec.
Temperatura pieczenia 160-170° C. Czas pieczenia 20-25 minut.

Twarogowy krem
– 1 kostka 250 g sera SM w Gostyniu
– 500 ml śmietanki UHT 30% SM w Gostyniu
– 2 galaretki cytrynowe (rozpuścić w 0,5 l gorącej wody z cukrem waniliowym)
– 2 cukry waniliowe
– 2 łyżki soku z cytryny
– 8 kostek czekolady deserowej

Wykonanie
Ser utrzeć z 2 łyżkami cytryny. Gdy galaretka trochę przestygnie, dodać ją do sera i razem zmiksować tak, aby nie było grudek. Pozostawić do momentu, aż galaretka zacznie gęstnieć.
Ubić śmietankę UHT z ½ szklanki cukru pudru na sztywno, a następnie wymieszać z gęstniejącą galaretką.
Na upieczony biszkopt nakładamy przygotowaną gęstniejącą masę serową.
Wkładamy do lodówki i czekamy, aż masa serowa zgęstnieje.
Następnie wierzch posypujemy startą czekoladą.