Deser, który smakuje fantastycznie i uzależniająco. Za każdym razem można przygotować inną wersję!
Składniki:
– biszkopty
– 250ml śmietanki czekoladowej 30% SM w Gostyniu
– kilka łyżek likieru amaretto
– 150g serka mascarpone
– ok. 1 szklanki rozpuszczonej kawy
– kakao do posypania
– owoce – użyłam malin, borówek i czerwonych porzeczek
Przygotowanie:
- Przygotować pucharki lub szklanki, w których będziemy podawać deser.
- Kawę rozpuścić, ostudzić, wymieszać z likierem.
- Owoce umyć i zostawić, aby wyschły.
- Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone. Można go przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy.
- Biszkopty zanurzać na kilka sekund w naparze z kawy i amaretto, następnie układać w pucharkach.
- Na biszkopty nałożyć śmietankę z mascarpone, oprószyć kakao i posypać owocami.
- Nałożyć kolejne warstwy w tej samej kolejności.
- Oczywiście kolejność można zmienić. Najlepiej, aby ostatnią warstwą był krem. Całość posypać kakao i udekorować owocami. Przed podaniem najlepiej schłodzić.
Autor: Magiel Kuchenny