Ciasto czekoladowe z burakami

Ciasto czekoladowe z burakami

Składniki:

Ciasto:

Składniki suche:
•    250 g mąki orkiszowej jasnej typ 650
•    185 g mąki pszennej typ 500
•    50 g ciemnego kakao
•    1 łyżka kawy rozpuszczalnej czekoladowej
•    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
•    2 łyżeczki cukru z wanilią
•    100 g cukru kokosowego
•    50 g cukru

Składniki mokre:
•    250 g ugotowanych buraczków
•    200 ml oleju rzepakowego
•    3 duże jajka
•    100 g posiekanej czekolady mlecznej lub gorzkiej

Krem:
•    250 ml zimnej śmietanki gostyńskiej UHT 30%
•    125 g mascarpone
•    1 łyżka cukru pudru
•    wiórki czekoladowe

Przygotowanie:

Ciasto:

•    W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki.
•    Do drugiego naczynia zetrzeć na drobnych oczkach lub zmiksować blenderem ugotowane buraczki.
•    Dodać resztę mokrych składników i energicznie wymieszać do połączenia się składników.
•    Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać na jednolite ciasto.
•    Na końcu dodać posiekaną czekoladę i wylać ciasto do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia o średnicy max. 25 centymetrów.
•    Włożyć do nagrzanego piekarnika góra-dół na 180°C. Piec około 60 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić.

Krem:

•    Zimną kremówkę razem z mascarpone zmiksować na sztywno. Pod koniec dodać cukier puder.
•    Krem rozsmarować na wierzchu ciasta, brzegi posypać czekoladowymi wiórkami.
•    Ja piekłam ciasto w tortownicy silikonowej z ceramicznym dnem, więc nie wykładałam papierem.

Autor: Alina Waliczek