Sernik cappuccino

Sernik cappuccino

SernikCappuccino d

Warstwa serowa:

  • 500 g mielonego sera białego
  • 100 ml skondensowanego mleka niesłodzonego gostyńskiego
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 czubate łyżki śmietanki w proszku

Przygotowanie:

Do miski należy wyłożyć mielony biały ser, całe jajka, cukier, kawę rozpuszczalną, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz śmietankę w proszku. Krótko zmiksować do uzyskania jednolitej w kolorze masy. Wlać mleko skondensowane, jeszcze raz krótko wymieszać. Wylać do tortownicy o średnicy 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C, piec ok. 70 minut.

Polewa śmietanowa:

  • 250 ml śmietany gostyńskiej 12 %
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 czubata łyżka śmietanki w proszku

Przygotowanie:

Do miski należy wlać śmietanę, dodać cukier puder i śmietankę w proszku, wymieszać. Wylać na upieczony, gorący sernik, ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piec jeszcze ok. 12 minut. Ostudzić.

Autor: Daktyle w czekoladzie