Warstwa serowa:
- 500 g mielonego sera białego
- 100 ml skondensowanego mleka niesłodzonego gostyńskiego
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 czubate łyżki śmietanki w proszku
Przygotowanie:
Do miski należy wyłożyć mielony biały ser, całe jajka, cukier, kawę rozpuszczalną, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz śmietankę w proszku. Krótko zmiksować do uzyskania jednolitej w kolorze masy. Wlać mleko skondensowane, jeszcze raz krótko wymieszać. Wylać do tortownicy o średnicy 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C, piec ok. 70 minut.
Polewa śmietanowa:
- 250 ml śmietany gostyńskiej 12 %
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 1 czubata łyżka śmietanki w proszku
Przygotowanie:
Do miski należy wlać śmietanę, dodać cukier puder i śmietankę w proszku, wymieszać. Wylać na upieczony, gorący sernik, ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piec jeszcze ok. 12 minut. Ostudzić.
Autor: Daktyle w czekoladzie