Śniadaniowe bułeczki z nadzieniem z zielonych oliwek

Śniadaniowe bułeczki z nadzieniem z zielonych oliwek

Składniki ciasta:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej typ 450
  • 0,5 szklanki oliwy
  • 40 g świeżych drożdży
  • 50 ml mleka niesłodzonego, zagęszczonego 4% MS Gostyń
  • 1 jajko i dwa żółtka
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, biały pieprz
  • Dodatkowo:
  • biały sezam do posypania
  • 0,5 jajka do posmarowania

Wykonanie ciasta:

Zacząć od przygotowania mleka, 1 szklanki mąki i cukru. Po wyrośnięciu dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia.
Nadzienie przygotować z zielonych oliwek w oliwie z ziołami. Odcedzić z zalewy i zblendować. W razie potrzeby dodać trochę oliwy.
Na rozwałkowane ciasto nałożyć pastę oliwkową. Tworzyć dowolne kształty i rozmiary bułeczek. Posmarować jajkiem i posypać białym sezamem. Piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut.