Składniki:
Ciasto:
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 150g brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 150g czekolady w proszku
- 3 jajka
- 120g masła
- 1 szklanka musu z brzoskwiń
- 1 szklanka malin
Dodatkowo:
- 750ml śmietanki UHT 30% tłuszczu + kakao
- 1 szklanka malin
- owoce do dekoracji
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać i na sucho wymieszać z cukrem, proszkiem i sodą oraz solą.
- Masło stopić i przestudzić.
- Jajka lekko ubić i wymieszać z musem brzoskwiniowym. Dodać tłuszcz i wymieszać.
- Do suchych, dodać mokre składniki i lekko przemieszać. Do mieszania ciasta używamy tylko łyżki. Następnie, dodać czekoladę w proszku i dokładnie wymieszać, a na koniec dodać maliny i bardzo ostrożnie wymieszać je z ciastem.
- Średniej wielkości tortownicę (22 cm średnicy) wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, następnie wylać do niej ciasto.
- Piekarnik nagrzać do temp. 180 st i piec ciasto około 50 min.
- Zimną śmietankę ubić na sztywno.
- Wystudzone ciasto przekroić na pół i na dolnej warstwie rozsmarować 3/4 całej bitej śmietany. Ułożyć na niej maliny i przykryć drugim krążkiem ciasta.
- Wierzch posmarować resztą śmietanki i ozdobić sporą ilością owoców. Przed podaniem schłodzić.
Autor: Izioni pyszne smaki