SM w Gostyniu

Uwielbiana na całym świecie kawa znana jest ze swych prozdrowotnych właściwości. W połączeniu z mlekiem, które również pozytywnie wpływa na organizm, staje się wartościowym dla zdrowia napojem.

„Biała kawa” na wiele sposobów

Jaką kawę najbardziej lubisz? Cappuccino z mleczną pianką, kawę rozpuszczalną, zbożową, małe, mocne espresso, a może, tak jak większość Polaków, cafe latte, czyli klasyczną kawę z dużą ilością mleka?

Mleko dobre dla każdego

Warto zaznaczyć, że mleko jest istotnym składnikiem zrównoważonej diety, a jego picie zalecane jest nie tylko dzieciom. Zawiera ono wapń chroniący m.in. przed osteoporozą i próchnicą. Dzienne spożycie wapnia dla osoby dorosłej to według danych z Instytutu Żywności i Żywienia 1000 mg na dobę, natomiast dla młodzieży, kobiet w okresie przekwitania, osób starszych – aż 1500 mg na dobę. Szklanka mleka, które jest jego najlepszym źródłem, zawiera 300 mg tego pierwiastka. Warto mieć na uwadze, że kawa podrażnia układ pokarmowy, mleko natomiast neutralizuje jej kwaśny odczyn i zapobiega dolegliwościom gastrycznym. Łagodzi ono również jej smak. Większość kawoszy twierdzi, że kawa lepiej komponuje się z dodatkiem mleka zagęszczonego, które charakteryzuje się delikatną, aksamitną konsystencją i lekko słodkim smakiem. Wielbiciele słodkiej i mocnej kawy, podobnej do tej, którą podaje się na Wschodzie, dodają do mocnego espresso mleko zagęszczone słodzone. Wtedy kawa jest jednocześnie mocna i prawdziwie słodka. Przekonajmy się jeszcze, jakie inne walory niż smakowe posiada mleko i dlaczego warto zabielać kawę?

Mleko do zadań specjalnych

Pora wyłożyć kawę na ławę – wybór mleka, które do niej dodamy, nie jest pozbawiony znaczenia. W zależności od potrzeb i upodobań pojęcie „idealne mleko” dla każdego może oznaczać coś innego.
• Cenisz sobie zdrowy styl życia? Wybierz mleko zagęszczone wzbogacone o magnez, posiadające szereg pozytywnych właściwości. Jak twierdzi prof. dr hab. Wojciech Cichy z poznańskiego Uniwersytetu Medycznego „objawy kliniczne niedoboru magnezu to m.in. osłabienie, zwiększone wypadanie włosów, łamliwość paznokci, drżenia powiek i warg”. Picie kawy sprzyja wypłukiwaniu tego pierwiastka z organizmu, dlatego należy uzupełniać jego braki.
• Potrzebujesz większej dawki cennych składników odżywczych? Zaopatrz lodówkę w Supermleko. To mleko wzbogacone o witaminę A. Znalazła się w nim również dodatkowa dawka wapnia oraz witamina D, ułatwiająca jego przyswajanie.
• Dbasz o linię? Odpowiednie dla Ciebie będzie mleko o obniżonej zawartości tłuszczu. Jeśli najbardziej lubisz mleko zagęszczone, wybierz jego odchudzoną wersję (zawierającą 4% tłuszczu) z dodatkiem wspomagającego odchudzanie błonnika.
• Używasz mleka wyłącznie do kawy i spożywasz je w niewielkich ilościach? Wybieraj opakowania o mniejszej objętości np. przeznaczone specjalnie do kawy mleko zagęszczone  lub zagęszczone light.

Znajdź swój ideał

Jak widać, mleko nie tylko łagodzi i ulepsza smak kawy, ale również posiada mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Firmy mleczarskie oferują nam niezliczone jego rodzaje, dlatego każdy znajdzie coś idealnie dopasowanego do swoich upodobań. Warto zapoznać się z ich propozycjami i wybrać to, które najlepiej odpowie na nasze potrzeby. Kto wie, może po takim rozeznaniu nawet zagorzali miłośnicy czarnej kawy doleją odrobinę mleka do filiżanki? Z pewnością wpłynie to pozytywnie na ich zdrowie i samopoczucie.

Czy wiesz, że...?

W 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok. 1% rocznie, następnie coraz więcej.

Więcej ciekawostek