SM w Gostyniu

Dokładnie 15 października została uroczyście otwarta nowa proszkownia. Decyzja o jej powstaniu została podjęta w 2014 roku. Pierwsze prace ziemne rozpoczęło w marcu br., a w sierpniu została już uruchomiona produkcja mleka w proszku.

Nowa proszkownia mleka ma zdolność przetworzenia 300 000 litrów mleka na dobę, czyli wytwarza 30 ton wyrobu gotowego. Razem ze starą proszkownią, która ma zdolność przerobową 100 000 litrów na dobę, zdolność naszej mleczarni wynosi 400 000 litrów na dobę.

Do tej pory mogliśmy produkować tylko mleko w proszku odtłuszczone, a na nowej wieży możemy produkować i mleko odtłuszczone, i mleko w proszku pełne, mleko w proszku wzbogacone tłuszczami roślinnymi, możemy również usługowo proszkować serwatkę.

Jak wygląda nowa proszkownia? Zapraszamy do obejrzenia: 

Czy wiesz, że...?

W 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok. 1% rocznie, następnie coraz więcej.

Więcej ciekawostek