SM w Gostyniu

Lato dostarcza nam sporej dawki promieni słonecznych. Gdy temperatury wzrastają, szukamy sposobów na ochłodzenie. 

Zdrowy łyk orzeźwienia

Ogromnie ważne w upalne dni jest nawadnianie organizmu. Świetnie sprawdzą się wtedy owocowe koktajle, które nie tylko dostarczą nam potrzebnych płynów, ale także będą witaminowym zastrzykiem energii. Ich kolejnym atutem jest błyskawiczny czas przygotowania. Wystarczy zmiksować ulubione owoce i dodać maślankę lub mleko. Polecamy wybierać świeże produkty mleczne, np. gostyńskie Supermleko z wapniem i witaminami A i D. Do smaku możemy dodać wiórki kokosowe, prawdziwe kakao czy listki mięty.

Dla łasuchów idealnym rozwiązaniem będzie przygotowanie koktajlu a la straciatella. Wystarczy zmieszać szklankę maślanki z bananem i gorzką czekoladą (najlepiej o zawartości min. 70% kakao) i otrzymamy zdrowy, a zarazem słodki deser.

Bardziej urozmaiconą, aczkolwiek równie prostą do przyrządzenia opcją mlecznych napojów, jest shake. Ciasteczkową wersję możemy przyrządzić miksując lody waniliowe, mleko, łyżeczkę esencji waniliowej i kruche ciasteczka. Otrzymamy wówczas kremową masę, którą następnie schładzamy. Przed podaniem całość ozdabiamy dodatkowo pokruszonymi ciastkami.

Jedynymi ograniczeniami w przygotowaniu letnich napojów mlecznych jest nasza pomysłowość i preferencje smakowe, ponieważ możliwych kombinacji składników jest mnóstwo. Najważniejsze jednak, aby bez względu na to, co ze sobą połączymy, wybierać dobrej jakości produkty.

Espressowa ochłoda
 
W upalne dni nawet zagorzali kawosze mogą chcieć znaleźć dla siebie chłodzącą alternatywę tego napoju. Sposobów jej przyrządzenia jest naprawdę sporo. Klasyczną wersję na zimno możemy wykonać zalewając kawę rozpuszczalną najpierw wodą, a następnie schłodzonym mlekiem. Przed samym podaniem dodajemy lody waniliowe, posypując wierzch startą czekoladą.

Dla bardziej wymagających proponujemy sycylijskie kremowe espresso. Potrzebne będą takie składniki jak: kawa, cukier, laska wanilii, serek ricotta, cukier puder i słodkie bułeczki typu brioche. Bazą tego napoju jest granita. Przygotowujemy ją dzięki dodaniu do wrzącej wody cukru, pół laski wanilii i zaparzonej wcześniej kawy. Wedle uznania możemy też dodać mleko. Tak przygotowaną masę odstawiamy do zamrażalki. W tym czasie ubijamy serek riccota wymieszany z cukrem pudrem. Następnie odstawiamy krem do lodówki. Sycylijskie kremowe espresso podajemy w szklance układając na dnie granite, a następnie krem. Na wierzchu układamy kawałki słodkiej bułeczki typu brioche.

Desery

Wysokie temperatury za oknem nie zachęcają do przesiadywania w kuchni w towarzystwie rozgrzanego piekarnika. Na szczęście jest mnóstwo przepisów na deser bez pieczenia. Chyba jednym z najpopularniejszych jest sernik na zimno. Wystarczy, że spód blachy wyłożymy herbatnikami, na których umieścimy masę sernikową przygotowaną z jogurtu naturalnego lub serka homogenizowanego, śmietany kremówki, cukru i żelatyny. Całość dopełni wierzch z galaretki z ulubionymi owocami.

Jednym z najchętniej jedzonych latem owoców jest arbuz. W bardzo łatwy sposób możemy urozmaicić jego smak i zaskoczyć gości podając im tort arbuzowy. Wystarczy, że usuniemy wierzch i spód arbuza, a środkową część osuszymy ręcznikiem papierowym, aby następnie nałożyć na całą jego powierzchnię ubitą kremówkę. Boki możemy udekorować orzechami, płatkami migdałów czy wybranymi posypkami, natomiast górę warto wzbogacić o sezonowe owoce, np. truskawki.

Większość z nas uwielbia jeść desery przez cały rok. Latem jednak tracimy ochotę na długie przesiadywanie w kuchni i chcemy cieszyć się każdym słonecznym dniem. Warto zatem znać kilka sposobów na przygotowanie letnich deserów, które nie tylko zaspokoją naszą ochotę na słodkie, ale również ochłodzą nasz organizm podczas upałów!

Czy wiesz, że...?

W 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok. 1% rocznie, następnie coraz więcej.

Więcej ciekawostek