SM w Gostyniu

bananowe cupcakes d

Składniki:
Ciasto
  • 3 banany (bardzo dojrzałe), umyte i obrane
  • 100g masła extra SM w Gostyniu (roztopionego)
  • 150g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 260g mąki pszennej tortowej
  • 50g czekolady mlecznej
  • 50g czekolady deserowej
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
Krem
  • 250ml śmietanki czekoladowej 30% SM w Gostyniu
  • 250g serka mascarpone
  • 1/2 opakowania ulubionej galaretki
Przygotowanie:
Ciasto
  • Obieramy banany i łamiemy na mniejsze części, wrzucamy do miski i miażdżymy za pomocą tłuczka do ziemniaków.
  • Mikserem ubijamy 2 jajka i cukier trzcinowy.
  • Czekoladę mleczną i deserową siekamy na mniejsze kawałki.
  • Do rozgniecionych bananów dodajemy roztopione masło. Mieszamy.
  • Do miski z bananami przesiewamy mąkę, mieszamy, następnie dodajemy 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, posiekaną czekoladę , jajka ubite z cukrem i cukier wanilinowy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  • Formę do pieczenia muffinek wykładamy foremkami papierowymi i za pomocą rękawa cukierniczego wypełniamy je masą bananową do 3/4 wysokości.
  • Muffiny pieczemy przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C z funkcją termoobiegu (w piekarniku bez funkcji termoobiegu muffiny pieczemy w temperaturze 170°C). Następnie chłodzimy je na kratce.
Krem
  • Śmietankę kremówkę czekoladową ubijamy na sztywno.
  • Dodajemy mascarpone i galaretkę, i miksujemy/mieszamy jeszcze przez chwilkę do połączenia się składników.
  • Tak przygotowany krem przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować schłodzone babeczki – smacznego!
Autor: Ooomnomnomnom
Rodzaj przepisu
  • Muffinki/babeczki
Produkty
  • Masło
  • Śmietanka czekoladowa 30%

Czy wiesz, że...?

W 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok. 1% rocznie, następnie coraz więcej.

Więcej ciekawostek