SM w Gostyniu

torcik malinowy d

Składniki:
  • 750ml śmietanki czekoladowej 30% SM w Gostyniu
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 paczka biszkoptów okrągłych
  • 1 pojemniczek malin
  • 4 opakowania galaretki truskawkowej
  • 1,5l wody gotowanej do galaretek
  • listki mięty do dekoracji
Przygotowanie:
  • Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko przestudzić i wlać do śmietanki czekoladowej, miksując na najwyższych obrotach.
  • Galaretki rozpuścić w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia.
  • Biszkopty ułożyć na dno tortownicy, wylać śmietankę czekoladową, odstawić do stężenia.
  • Wylać połowę galaretki, wystudzić.
  • Na galaretce ułożyć umyte i odsączone maliny. Udekorować listkami mięty.
  • Zalać pozostałą galaretką. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Autor: Kuchnia Danusi
Rodzaj przepisu
  • Torty
  • Ciasta
Produkty
  • Śmietanka 30%

Czy wiesz, że...?

W 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok. 1% rocznie, następnie coraz więcej.

Więcej ciekawostek