SM w Gostyniu

MAZUREK Z KAWOWYM d

Składniki:
  • ciasto francuskie
  • mleko zagęszczone słodzone gostyńskie (puszka)
  • śliwki suszone
  • wódka do moczenia śliwek
  • kawa rozpuszczalna
  • płatki migdałowe do ozdoby
  • skórka pomarańczowa do ozdoby
Przygotowanie:

Ciasto francuskie układamy w blaszce, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i pieczemy do zarumienienia ok. 15 minut.
Śliwki moczymy ok. 1 godziny w alkoholu, odcedzamy i kroimy na połówki.
Mleko gotujemy w puszcze 2 godziny i studzimy, nie otwierając puszki. Do ostudzonego kajmaku dodajemy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i mieszamy.
Na upieczonym, ostudzonym cieście układamy śliwki, a następnie masę kawowo-kajmakową. Zanim masa całkowicie stężeje posypujemy kajmak płatkami migdałowymi i ozdabiamy według uznania np. skórką pomarańczową.


Autor: Bon apetit mon amie

Czy wiesz, że...?

W 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok. 1% rocznie, następnie coraz więcej.

Więcej ciekawostek