SM w Gostyniu

Cytrynowa babka z kisielem

Składniki:
  • 175 g Masła gostyńskiego ekstra
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 kisiel cytrynowy z cukrem
  • 1 szklanka Mleka UHT gostyńskiego 3,2%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cytryna
 
Dodatkowo:
  • 1 szklanka cukru pudru
 
Przygotowanie:

  • Całe jajka ubić z cukrem do białości, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kisielem, przesiać prosto do masy jajecznej i mieszać na małych obrotach, na koniec dodać rozpuszczone i przestudzone masło oraz skórkę startą z cytryny.
  • Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy do babki.
  • Piec w temp. 170st około 60 minut.
  • Upieczoną i wystudzoną babkę przełożyć na talerz, cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym i wodą na gładki lukier i gotowym lukrem polać babkę, odstawić do zastygnięcia lukru.
 
 

·         200 g mąki pszennej

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         4 łyżki kakao

·         160 g ciemnego cukru

·         150 ml Coca – Coli

·         100 ml oleju słonecznikowego

·         2 jajka

Rodzaj przepisu
  • Ciasta
Produkty
  • Mleko
  • Masło

Czy wiesz, że...?

W 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok. 1% rocznie, następnie coraz więcej.

Więcej ciekawostek