SM w Gostyniu


Sernik wyśmienity

Bez sernika nie ma Świąt!

Ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 kostki Masła gostyńskiego Ekstra
  • 1 jajko
  • 1 i1/2 łyżeczki proszku
Masa serowa
  • 1 kg białego sera
  • 10 jajek
  • 1/2 litra śmietanki UHT 30% gostyńskiej 
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 budynie waniliowe
Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • kilka kropli soku z cytryny
Przygotowanie:

Ciasto
Masło posiekać z cukrem, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jajko. Szybko zagnieść kruche ciasto i schłodzić.
 
Masa serowa
Ser skręcić przez maszynkę i to najlepiej dwa razy, aby był gładziutki. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Białka jajek ubić na sztywno z połową cukru. Żółtka utrzeć z resztą cukru do białości, następnie dodawać porcjami ser i budynie. Do masy serowej dodać o bitą śmietanę i delikatnie wymieszać. Na sam koniec dodać pianę z białek i bardzo ostrożnie połączyć ją z masą serową.
Prostokątną formę (33*23 cm) wysmarować na dnie tłuszczem i wyłożyć schłodzone ciasto. Nna nim wyłożyć całą masę serową .
Piec około 1 godziny w temp.180st.
 
Lukier
Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym i niewielką ilością wody do białości i tak przygotowanym lukrem polać upieczony i wystudzony sernik, odstawić do zastygnięcia lukru.

·         200 g mąki pszennej

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         4 łyżki kakao

·         160 g ciemnego cukru

·         150 ml Coca – Coli

·         100 ml oleju słonecznikowego

·         2 jajka

Rodzaj przepisu
  • Ciasta
Produkty
  • Masło
  • Śmietanka 30%

Czy wiesz, że...?

W 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok. 1% rocznie, następnie coraz więcej.

Więcej ciekawostek