SM w Gostyniu

przepisd6

Ciasto
- ½ kostki masła extra SM w Gostyniu
- 3 żółtka
- ½ szklanki cukru pudru
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżkę maki ziemniaczanej
- 20 dkg mąki

Masło, żółtko, cukier utrzeć dodać mąkę i proszek do pieczenia. Zagnieść kruche ciasto.
Następnie przygotować formę do pieczenia: pergaminem do pieczenia wyłożyć formę.
Rozwałkować ciasto i włożyć do formy, następnie nakłuć widelcem ciasto, aby podczas pieczenia nie powstawały pęcherzyki. Piec na złoty kolor.
Temperatura pieczenia 170- 180° C czas około 30 minut (należy samemu kontrolować, aby kruche ciasto miało złoty kolor)

Masa kajmakowa
- 500 ml mleka UHT 3,2% SM w Gostyniu
- 30 dkg cukru
- 10 dkg masła extra SM w Gostyniu
- 2 łyżeczki kawy lub kakao

Mleko z cukrem gotować na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając (gdy zacznie gęstnieć mieszaj częściej) – gotowe jest gdy zacznie masa gotowana odchodzić od naczynia w którym było gotowane.
Następnie zdjąć z ognia włożyć masło, rozkręcić dodać kakao lub kawę i wylać na kruche ciasto szybko rozprowadzić równo po powierzchni i posypać rodzynkami, skórką pomarańczową oraz posypką kolorową do ciast.

Masa kakaowa z mleka zagęszczonego słodzonego kakaowego gotowanego z Gostynia
- 1 puszka mleka zagęszczonego gotowanego 533 g SM w Gostyniu
- 3 łyzki cukru pudru
- 50 g masła extra SM w Gostyniu
- 2 łyżeczki kawy

Masę z puszki przełożyć do naczynia w którym gotową masę podgrzejemy i dodajemy 3 łyżki cukru pudru, następnie dodajemy masło oraz kawę i wylewamy na kruche ciasto, szybko rozprowadzić równo po powierzchni i posypać rodzynkami, skórką pomarańczową oraz posypką (wg uznania).
Rodzaj przepisu
  • Ciasta
Produkty
  • Mleko
  • Masło
  • Masa krówkowa/kajmak

Czy wiesz, że...?

W 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok. 1% rocznie, następnie coraz więcej.

Więcej ciekawostek