SM w Gostyniu

Irish coffee

Składniki

  • około 3/4 szklanki mocnej, czarnej, gorącej kawy
  • 100 gr śmietanki kremowej gostyńskiej 30% UHT
  • 4 łyżki podgrzanej whisky
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie

Do szklanki (najlepiej takiej na nóżce) wsypać cukier i wlać podgrzaną whisky. Ostrożnie podpalić długą zapałką, a po chwili ugasić płomień kawą. Śmietankę ubić do uzyskania kremowej konsystencji i wyłożyć na kawę. Gotowe!

Autor: Justyna Kondys
Rodzaj przepisu
  • Napoje
Produkty
  • Śmietanka 30%

Czy wiesz, że...?

W 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok. 1% rocznie, następnie coraz więcej.

Więcej ciekawostek