SM w Gostyniu

        123146212 2836104496617284 7325991334538337076 o 

          Składniki:

  • 500g mąki pszennej,
  • 50g świeżych drożdży,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 1 szczypta soli,
  • 1 i 3/4 szklanki mleka 1 szklanka czyli 250 ml,
  • 100 ml śmietany18 %,
  • 1 jajko,
  • 4 jabłka
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania

    Wykonanie: 

    Mąkę przesypać do miski. Dodać pokruszone drożdże, cukier oraz szczyptę soli. Całość zalać ciepłym mlekiem i śmietaną odstawić na czas przygotowania jabłek. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Następnie do ciasta wbić jajko oraz wsypać cukier waniliowy i wszystko razem porządnie wyrobić oraz połączyć z jabłkami. Ciasto nabierać łyżką stołową i kłaść na uprzednio rozgrzany olej. Aby ciasto nie przywierało do łyżki należy ją maczać w gorącym oleju. Racuchy smażyć z obu stron na złoty kolor.

Czy wiesz, że...?

W 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok. 1% rocznie, następnie coraz więcej.

Więcej ciekawostek